Οι κουλούρες αποτελούν παραδοσιακή συνταγή του Τρικώμου Γρεβενών και φτιάχνονται την περίοδο των Χριστουγέννων. Η συνταγή αυτή πέρασε από τη γιαγιά μου στη μητέρα μου, και έπειτα σε εμένα. Υλικά: 50γρ. μαγιά 1/2 κ.γ. ζάχαρη 1,5 kg αλεύρι 1 κλωναράκι βασιλικό 1κ.σ. αλάτι 1 φλιτζ. ελαιόλαδο επιπλέον αλεύρι Εκτέλεση: 1. Μία ώρα πριν ξεκινήσω: Σε 1 κούπα χλιαρό νερό ρίχνω 1 κλωναράκι βασιλικό , το αφήνω για 1 ώρα και μετά το στραγγίζω. 2. Διαλύω τη μαγιά σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό με 1/2 κ.γ. ζάχαρη. Προσθέτω αλεύρι μέχρι να γίνει πηχτός χυλός (1 φλιτζ. περίπου). Σκεπάζω το μείγμα και αφήνω για περίπου 10' ή μέχρι να διπλασιαστεί. 3. Σε 1 κούπα νερό βάζω 1κ.σ. κοφτή αλάτι για να λιώσει. 4. Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνω 1,5 kg αλεύρι, κάνω μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνω 1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο. 4. Ρίχνω το νερό με το αλάτι στο νερό με το βασιλικό και μετά στο αλεύρι. Ανακατεύω λίγο και προσθέτω τη μαγιά. 5. Ζυμώνω καλά και α
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου