Τυρόπιτα παραδοσιακή με φύλλο

Υλικά: 
4 φλιτζάνια αλεύρι (+επιπλέον για το άνοιγμα των φύλλων)
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι αλάτι
 6 κουταλιές ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερό (περίπου)
φυτίνη και σπορέλαιο
τυρί φέτα και προαιρετικά: γιαούρτι ή μυζήθρα (αντί για τυρί σκέτο)

 Εκτέλεση: 
Ανακατεύουμε τα πρώτα 5 υλικά και πλάθουμε το ζυμάρι, προσθέτουμε αλεύρι εάν χρειαστεί



 Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες

Αλευρώνουμε την κάθε μπαλίτσα και την ανοίγουμε λίγο με τον πλάστη
Σε κάθε κομμάτι απλώνουμε φυτίνη και αλεύρι
 Ενώνουμε τα κομμάτια τοποθετώντας το ένα πάνω στο άλλο, με το τελευταίο να κλείνει ανάποδα. Φτιάχνουμε 4 φύλλα με το καθένα να έχει: 5 κομμάτια για τη βάση, από 3 για τα δύο ενδιάμεσα και 4 για το πάνω φύλλο.

Με τον πλάστη ανοίγουμε τα 4 φύλλα που φτιάξαμε βάζοντάς τα σε λαδωμένο ταψί. Η βάση πρέπει να είναι πιο μεγάλη από το ταψί ώστε να φτιάξουμε τον κόθορο.  
 

Λαδώνουμε το πρώτο φύλλο (τη βάση) και προσθέτουμε τυρί. Κάνουμε το ίδιο και με τα άλλα 2 ενδιάμεσα φύλλα.

 Αφού προσθέσουμε και το τελευταίο φύλλο, λαδώνουμε ξανά και βάζουμε φυτίνη στις άκρες της κάτω βάσης. Γυρίζουμε τις άκρες όπως στην εικόνα για να φτιάξουμε τον κόθορο. Τέλος, χαράσουμε ελαφρά τα κομμάτια.
 Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέλετε να βελτιώσετε τη διατροφή σας; Ξεκινήστε από το πρωινό!

Κουλούρες (παραδοσιακή συνταγή)

Ομελέτα με βρώμη